Novi publikaciji o položaju romske skupnosti

 
 
13.3.2012
Thomasa Hammarberg je ob zaključku svojega mandata pripravil 4. četrtletno in letno poročilo (za leto 2011). S slednjim se je že seznanila Parlamentarna skupščina Sveta Evrope na prvem delu letošnjega zasedanja, na katerem je Hammarberg med drugim izpostavil Slovenijo kot primer dobrih praks v zvezi z Romi.
 
Hammarber je prav tako pripravil posebno poročilo z naslovom Človekove pravice Romov in popotnikov v Evropi. Gre za prvi obširni pregled položaja človekovih pravic Romov in popotnikov v 47 državah članicah Sveta Evrope. V poročilu je Slovenija večkrat omenjena v zvezi s problematiko dostopa do ustreznih bivališč, pitne vode, elektrike, obiskom komisarja v RS ter glede izbrisanih. Kot pozitivno je omenjeno zastopstvo Romov v izvoljenih telesih (mestni/občinski sveti v 20ih občinah).
 
Komentar Hammarberga o položaju romske skupnosti v Sloveniji je na splošno pozitiven, vendar opozarja na dejstvo, da razmere še vedno niso idealne in jih je potrebno postopno reševati.
 
Vir: Urad za narodnosti, CNVOS: obvestila, razpisi in priložnosti za NVO
Novice v letu 2012
Aktualne novice
Delavnica: Dekada romskega svetnika
Inštitut za narodnostna vprašanja pripravlja v petek, 7. 11. 2014, ob 9. uri v dvorani Državnega sveta, zaključno delavnico z naslovom Dekada romskega svetnika. Osrednji govorec bo dr. Milan Brglez, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije.
več...
Rezultati lokalnih volitev 2014
Na portalu Lokalne volitve 2014 lahko spremljate rezultate lokalnih volitev .
več...
4. Mednarodna konferenca Romano Kher
V četrtek, 25. septembra 2014 bo organizirana  4. Mednarodna konferenca Romano Kher. Konferenca bo potekala  v hotelu Diana (Murska Sobota), z začetkom ob 9. uri.   
več...